Αναζητείται υπευθυνότητα…και στο δάκο-Καταστράφηκε πάνω από 50% της παραγωγής ελαιολάδου στη Βοιωτία

sotiropoulos mpatzeli

«Αναζητείται υπευθυνότητα…και στο δάκο»

Το 2018 καταστράφηκε άνω του 50% της παραγωγής ελαιολάδου στον νομό Βοιωτίας, εξαιτίας των καθυστερήσεων στη διαδικασία Δακοκτονίας. Όχι μόνο δεν δόθηκε καμία αποζημίωση στους γεωργούς, αλλά ζητήθηκε η πληρωμή του σχετικού τέλους δακοκτονίας, σαν να μην έτρεχε τίποτα. 

 Το 2019 ζήσαμε κωμικοτραγικές καταστάσεις, καθυστερήσεις αλλά και  περιττούς ψεκασμούς αφού σε περιοχές της Θήβας αυτοί πραγματοποιήθηκαν εντός της περιόδου ελαιοσυγκομιδής, πρακτική επικίνδυνη και για τη δημόσια υγεία !

Σήμερα, φαίνεται ότι κανείς δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη που τόσα χρόνια πληρώνουν ακριβά οι παραγωγοί μας, με χαμηλές παραγωγές και καταβληθέντα τέλη 2% επί της συνολικής αξίας των παραγωγών τους. 

Τέλη Μαΐου 2020 και δεν έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την εκτέλεση της δακοκτονίας, όταν πρέπει να έχει αρχίσει ο πρώτος γενικός ψεκασμός πριν το δέσιμο του πυρήνα, δηλαδή εντός του Ιουνίου.

 Δεν υπάρχουν ευθύνες για τις τεράστιες καθυστερήσεις, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές στην διαδικασία αντιμετώπισης του δάκου;

Οι ειδικοί τονίζουν ότι κάθε μέρα καθυστέρησης είναι καταστροφική για την ελαιοπαραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου.

Αναζητήθηκαν τυχόν ευθύνες του εργολάβου εκτέλεσης των ψεκασμών του 2019 για την ορθότητα των πρακτικών που ακολούθησε καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

Το απασχολούμενο προσωπικό ήταν πιστοποιημένο, είχε εντοπιότητα κάτι σημαντικό για την τοπική οικονομία αλλά και για την βέλτιστη εφαρμογή των ψεκασμών μιας και γνωρίζουν καλύτερα την οριοθέτηση των περιοχών δακοκτονίας; 

Ποιος είναι ο λόγος μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος ακόμη και από τους ενδιαφερόμενους του 2019 ή  μήπως εμφανιστούν ως «οι απομηχανής θεοί» ανάδοχοι μέσω της διαδικασίας διαβούλευσης, ερμηνευόμενη ως απευθείας ανάθεση ;

Εδώ και 3 χρόνια, οι Ελαιοπαραγωγοί και της Βοιωτίας επιβαρύνονται άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος από ενέργειες καταπολέμησης του δάκου, που είναι εξ’ αρχής καταδικασμένες να αποτύχουν.

Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να πράξει τα αυτονόητα για να διασφαλίσει τη συλλογική εφαρμογή της δακοκτονίας. 

Υπογράφοντες:

Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος

Κατερίνα Μπατζελή 

Σχετικά